teisipäev, juuni 08, 2004

"I only wanted to become a writer. I wanted to write about it all..."

midagi sinnapoole on Richard Brown'i (Ed Harris) read filmis The Hours (rezh. Stephen Daldry). I wanted to write about it all... lilledest su käes, kui uksest sisse astusid, rannast, kus noortena olime, valgusest, mis ruloode vahelt sisse tungib... päris nii ta ei rääkinud, aga mul on niru mäluaparaat (the disk is not formatted. do you want to format it now?), kuid mõte oli midagi sinnapoole. mees on AIDSist räsitud poeet, kes on kirjutanud romaani, mille kohta räägitakse, et seda on raske lugeda. räägitakse. ega keegi polegi õieti seda lugenud. ta tahtis kirjutada sellest kõigest, about it all. kirjutamises oleks nagu mingi tung midagi öelda, mingi sõnum edasi anda. Öeldakse, et kunst ei ole mitte teos, vaid suhe, mis tekib kunsti tarbijal suvalise kunstiks nimetatud objektiga. olen seda lauset vist enamuses oma essee moodi kirjatükkides kasutanud. tahaks mõelda ja lähtuda ideest, et ka kirjutamise-kunst käib sinna alla. või siis filmikunst (mu vana arm). kõrvuti nendest suhetest tekkivate ahhaa-elamustega tundub sageli, et "kõik oleks justkui juba tehtud, öeldud, mõeldud, astutud, aga ikka leidub hulle idealiste, kes arvavad, et neil on kellelegi midagi tähtsat teada anda. Vaja maailma parandada" (jälle ühest mu vanast esseest).
keegi kirjutas nii: soome-eesti noore kirjaniku Sofie ... hiljutine seletus, miks ta kirjutab: "Ma tahan rääkida asjadest, millest ei räägita. Aga mis on olemas." Need asjad, mis Sinu arust on olemas, aga mille peale teised pole (päris NII) tulnud, tuleb Sul lihtsalt üles leida. Tean, et see võib võtta aega. Selles mõttes on kultuur nagu müür, mida laovad paljud inimesed - ka Sinul on võimalik upitada end eelkäijate kukile või nende vahelt jäetud aukudest läbi piiluma - ja oma panus müüri anda. Isegi kui see panus on "müüri lammutamine" nagu dekonstruktivistide puhul tegu.
müüri lammutamisega (ehitamise kontekstis) on teinekord see oht, et taod vundamendi nii põhjalikult pulbriks, et iga ülesehitamise katse vajub juba eos tolmuks. siiski on lootust, et sellest tolmust võiks saada mört, millega mõned uued kivid sinna müüri lisada. "Tegelikult on elu ikkagi ilus ja maailm vajab parandamist. Üks kunstnikuhakatis, kes püüab teistele ka näidata, et elu on ilus, ei ole ju liiast. Küsimus eetika ja esteetika suhtest on vaja veel endale selgeks teha. Ja mitte ainult see. Hoolimata tõdemusest, et mida rohkem sa õpid, seda rohkem saad aru, kui vähe sa tegelikult tead, ei ole teadmistejanu seni veel kuhugi kadunud. Mis siis, et selle realiseerimine käib teinekord üsna vahelduva eduga." (ikka sellest samast idealistlikust esseest).

"there will always remain the years. the love. the (h)ours." (ikka sellest samast filmist)

2 kommentaari:

Blogger carm ütles ...

"Alusta kuidas tahes, lõpuks tuleb ikka nii vähe välja..." (ikka seesama Richard Brown).
tõepoolest, kehtib eelkõige kirjutamise, aga ka ntx fyysika examiks õppimise, muidu tubliks hakkamise ja veel paljude muude asjade kohta

2:41 AM  
Blogger maarja ütles ...

never give up!

3:09 PM  

Postita kommentaar

Tellimine: Postituse kommentaarid [Atom]

<< Avaleht