neljapäev, september 01, 2005

luksemburg ja müüdid. vol 2:

bürokraatia – eriti advanced – st täiesti totruseni välja arendatud mõttetusi täis ülistaatiline süsteem ja seda mitte ainult ELi institutsioonides. nt pangas arve avamiseks annad Sa eestis ühe allkirja arve avamise kohta, ühe pangakaardi eest ja kolmanda netipanga eest, kui sedagi. siin võtab arve avamine vähemalt tund aega, tähendab tohutut paberikuhja ja ei-tea-mitut allkirja(ei mäleta, lugemine läks sassi). pangakaarte on kohustuslikus korras vähemalt kaks tükki, mille kätte saamine võtab min 3 nädalat (teist kaarti pole ma siiani kätte saanud ja ei tunne puudust ka). pluss saadetakse sulle pidevalt koju või tööjuurde paberikesi, kus on iga väiksemagi rahaliigutuse kohta sinu arvelt kõik info ära toodud. seadus nõuab ja kui lähed panka ja ütled, et ärge saatke mulle seda, ma olen niigi oma infoga kursis ja need paberid on õudne raiskamine, siis laiutatakse käsi, et seadus nõuab ja te olete ainuke, kes siuske jutuga tuleb ja üldse see käib tsentraliseeritud süsteemi kaudu ja midagi seal ei muutu.

väidetavalt ligi 90% protsenti luksemburgi elanikest on kõikvõimalikud ametnikud vms kontoritöölised. ja jällegi – mitte ainult tänu ELile. luksi riigil endal on ka täiesti võimas haldusaparaat, mis tundub olevat suur sotsiaalprogramm-tööandja. iga väiksemagi asja jaoks on eraldi inimene palgal ning paljud asjad, mis eestisugustes otstarbekuse ideedest „rikutud” riikides on halduslepingutega erasektorilt sisse ostetud, teevad siin riigi või kohaliku omavalitsuse palgal olevad inimesed. nt tänavakoristus, kõikvõimalike arvukate parkide ja haljasalade hooldus, igasuguste hoonete ja objektide valvamine jne-jne. veel üks taoline silmahakkav näide tööpuuduse vähendamise programmist on parlamendi peasissepääsu valvelaud, kus parematel tundidel vaatab sissetulijate kaleakaarte korraga 5 turvameest pluss leti taga istub kaks infojagajat tädi ning kellelgi neist pole õieti midagi teha. luksemburglastest ametnike hulgas ei pidavat ELi institutsioonides pakitavad palgad üldsegi konkuretnsivõimelised olema.

rikutud ida-eurooplasele, kes on harjunud iga kell iga päev suvalisse kaubanduskeskusse minema, on siin raske kohaneda süsteemiga, kuis kõik poed pannakse õhtul kl 6 kinni ja ongi kogu lugu. terve luksi linna peale on üldse kaks kaubanduskeskust kusagil linna servas (üks on tglt linnast väljas), mis on kaheksani lahti. ja siis ongi nii, et poes käid korra nädalas ja ostad 7 päeva jagu toidukraami jms vajaminevat ja tuled sealt koju nagu tõeline koormakaamel (kott on ikka juba väga raske, kui pead korraga 3 piimapakki ostma jne).

0 kommentaari:

Postita kommentaar

Tellimine: Postituse kommentaarid [Atom]

<< Avaleht