teisipäev, november 13, 2007

mida me tegelikult sööme?

hakkasin ükskord uurima, mida tähendab hüdrogeenitud/hüdrogeniseeritud/tahkestatud taimerasv, mida nii paljudes toiduainetes leidub. väga halvad asjad - tekitavad transrasvhappeid, mis ladestuvad veresoontes ja soodustavad südameveresoonkonna haiguste teket. toon siin ära paar lõiku netist leitud lehekülgedelt. ei ole väga hästi seostatud. täpsema huvi korral võib ise guugeldada. :)

Hüdrogeenitud taimerasv – tahkeks muudetud taimeõli
• Kõik taimne ei ole kasulik – hüdrogeenimisel tekivad transrasvhapped
• Trans-rasvhapped on bioloogilise toime poolest lähedased
küllastunud rasvhapetele (ateroskleroos)
• Soovitus: rasvad 25-30% toiduenergiast (küllastunud ja transrasvhapped
max 10% toiduenergiast)
• Trans-rasvahapped ↑ LDL-kolesterooli (nö halb kolesterool) sama
palju kui küllastunud rasvahapped, aga erinevalt küllastatud
rasvadest ↓ HDL-kolesterooli (nö hea kolesterool) taset
• Hüdrogeenimisel muutub kergesti oksüdeeruvaks – selle
vähendamiseks lisaaineid E320, E321 (allergeenid)
• Kooretaolise ühendi saamiseks stabilisaatorid, emulgaatorid
• Piimatooted → hüdrogeenitud taimerasv ja lisaained → lapsed
• Kohuke, jäätis, šokolaad, margariin, küpsetised

• püüda vähendada toiduainete tarbimist, milles sisaldub trans-rasvhappeid: paljud margariinid, salatikastmed, majonees, pähklivõi, röstitud pähklid ja seemned, külmutatud ja pakitud eelküpsetatud road ja küpsetised, paljud suupisted, maitsestatud kohvipulbrid, mitte piima baasil valmistatud valmiskreemid ja valmismagustoidud ehk teiste sõnadega kõik toiduained, millel seisab sildil "hüdrogeenitud taimerasv".


oma tähelepanekuid. ainus söödav kohuke on lätlaste karums (mida miskipärast nimetatakse juustukeseks - selle võiks ka välja uurida, miks). kookides ja kringlites sisalduvad kreemid (nt vahukreem) koosnevad sageli just sellest hüdrogeenitud taimerasvast. üleüldse on poe ja kohvikute koogid tehtud pulbrist (st keegi ei sega enam ise tainast kokku) ja neis on ka hüdrogeenitud taimerasv sees, aga avaleti kookide koostist ju pole kusagil kirjas. paljud kartulikrõpsud koosnevad peamiselt rasvast ja sünteetilistest lõhna- ja maitseainetest ja kartuli või sibulaga on neil pistmist ainult väga vähe.

tootjatel on küll kohustus koostisse ära märkida, kui sisaldab hüdrogeenitud taimerasva, kuid keegi ei ütle KUI PALJU seda seal on. kirjutatakse nt "taimerasv, osaliselt hüdrogeenitud". no kui tootja aus ei saa olla, siis ma sellist ei osta.

kokkuvõttes - tuleb poes lugeda pakenditelt koostisi ja teha omad järeldused.

5 kommentaari:

Blogger Katre L ütles ...

Üritasin suvel leida ilma hüdrogeenitud taimerasvata jäätist. No ei ole sellist Tartu tavapoodides saada. Lõpuks tuleb jälle hakata ka selliseid asju ise tegema.

7:33 PM  
Anonymous Anonüümne ütles ...

mu meelest mõnes muus keeles kohukese kohta kasutatav sõna on otsetõlkes juustuke, küllap ta sedakaudu sinna pakendile ongi jõudnud. arvab e4

7:34 PM  
Blogger maarja ütles ...

kas siis isegi koorejäätise sees oh hüdrogniseenitud taimerasva? mingid jäätisetootjad meedias on küll suure suuga lubanud, et koorejäätis on puhas. aga blombiiril lihtsalt on see häda, et seaduses pole seda defineeritud, järelikult või igaüks ise oma suva järgi selle koostist määrata.

11:15 PM  
Anonymous Anonüümne ütles ...

hmm...ja siis veel see et...piimatooteid saab ka teha nii- ja naasuguseid. näiteks koorest võid ja siis jälle tagasi kooreks. solkimine toidutööstuses on täiesti tavaline. hiljuti kuulsin lugu ka läti kohukese kohta..pikemalt ei kommenteeri sest pole päris kindel...

ja otseselt tuleks inimesi hoiatada nn light toodete eest..

4:40 PM  
Blogger Kati ütles ...

Vene keeles on ka juustuke, ütlevad lapsepõlve mälestused.

Aga taimerasvata jäätist saab suuremates pakkides, nö ühemehejäätised on vist kõik taimerasvaga. Aga suuri pakke nägin isegi mitut sorti. Äkki Vau-l oli mingi sari, kus oli kohe eraldi välja toodud kaanel, et tegu ehtsa koorega.

11:22 PM  

Postita kommentaar

Tellimine: Postituse kommentaarid [Atom]

<< Avaleht