laupäev, september 18, 2004

koju tulles on ikka tarvis sõiduteed ületada aeg-ajalt. aga praegu juhtus selline uskumatu lugu, et vöötraja ees pidas üks siniste ustega valge auto kinni ja LASI MIND ÜLE TEE! :P aga mitte sellest ei tahtnud ma täna teile rääkida.

käisin sellisel konverentsil:

"Otto Tief ja tema 1944ndal aastal juhitud vahevalitsus

Ettekannetega esinevad oma ala tunnustatud spetsialistid Küllo Arjakas ("Otto Tief - tuntud ja tundmatu"), Enn Sarv ("Võitlus kolme okupatsiooniga - 1940-1945"), Külli Niidassoo ("Tiefi valitsuse moodustamise ajaloolistest aspektidest"), Ken-Marti Vaher ("1944. aasta vahevalitsus: juriidiline aspekt") ja Vahur Made ("Eksiilvalitsuse legitiimsus: ajaloolis-poliitiline vaatenurk"). Kohale on lubanud tulla ka Vabariigi president Arnold Rüütel. Ettekannetele järgneb diskussioon.

18. septembril 1944 nimetas Jüri Uluots ametisse Eesti Vabariigi valitsuse, mille peaministriks sai Otto Tief. Päev hiljem vallutas Punaarmee Valga ja alustas Sinimägedel pealetungi Tallinna suunas. Tiefi valitsus koostas deklaratsiooni iseseisvuse taastamise kohta ning üritas organiseerida Tallinna kaitset.

21. septembril alustasid punaarmee kiirmarssi Tallinnasse. Tiefi valitsus suundus Läänemaale, kust loodeti pääseda Rootsi, jätkamaks tegevust eksiilis. Õhtul tabas Tallinnat Nõukogude lennuväe viimane pommirünnak.

Kuigi Tiefi valitsus ei hiilanud oma saavutuste poolest, on see näiteks eestlaste jätkuvast tahteavaldusest ajaloos - kõige olulisem pole mitte valitsuse lühike iga ja häving, vaid signaal, et alla ei anta vastupanuta.

Konverents leiab aset korporatsioon Rotalia korraldusel, mille asutajaliikmed Jüri Uluots ja Otto Tief olid."

oli tõesti huvitavaid ja harivaid ettekandeid. kenni rääkis, muidugi, nii nagu arvata oligi. ok, saame aru, et oli vaja poliitiline linnuke kirja saada, aga võiks ikka mingilgi määral aru saada, mida tähendab teaduslik konverents. no kõige hullem tglt polnud. kokkuvõttes jäid nii korraldajad kui külastajad rahule. eriti kuum kraam olid ühed teatud suupisted banketil ;) (kes teab, kes ei tea). kolme aasta pärast siis jälle. sinnamaani ootame asjalikku kogumikku konverentsi materjalidega. ja ei saa mainimata jätta, et mu "akadeemiline kasuisa" :D on ikka äraütlemata suure ja tubli töö ära teinud, koos teiste rotalustega. nautige siis homset seenelkäiku täiega! :)

0 kommentaari:

Postita kommentaar

Tellimine: Postituse kommentaarid [Atom]

<< Avaleht