kolmapäev, oktoober 04, 2006

anna allkiri põlevkivimajanduse vastu!

just eile kuulsin raadiost intervjuud ühe üdini solvunud põlevkivienergeetika teadlasega, kes rääkis seoses eesti autori põlevkiviteemalise inglisekeelse monigraafia ilmumisega ning oli nii uhke eesti saavutuste üle selles vallas ja oli südamest veendunud, et eesti on ses osas maailmas esirinnas ning kõik teised maailma riigid, kellel põlevkivi leidub, tahavad kangesti meilt õppida ja kõik üle võtta. võib-olla on selles isegi terake tõtt, sest ega tõsiselt ju keegi raiskamise vähendamisele ei mõtle (st need, kes sinna midagi tõesti ära teha saaksid), vaid ikka vaja uued raiskamise allikad leida.

kogu selle jutu juurde väljendas mees tohutut solvumist selle üle, kuidas mingid ignorandid rohelised, kes asjast ikka üldse midagi ei tea, võtavad põlevkivienergeetika vastu sõna ja tahavad meie rahvusliku uhkuse kinni panna. vb tõesti on ta oma ettevõtmiste üllameelsuses veendunud. aga võib-olla on tegemist lihtsalt vana kooli mehega, kel pole jaksu/tahtmist suunata oma teadlasepotentsiaali põlevkivist oluliselt keskkonnasõbralikumate ja pikema perspektiiviga tehnoloogiate väljatöötamisse. see kõik ei pidavat üldse jätkusuutlik ega piisav olema, sest tuult ükspäev on ja teinepäev ju jälle pole jne. eelarvamused ja kinnistunud stambid.

kui sellised mehed suudaks neist kivistunud arusaamadest natukenegi välja vaadata, oleks see juba samm edasi. tõenäoliselt ei saa neist küll rohelise energia eestvõitlejaid, kuid need noored mäeinsenerid jms, keda nad riigi rahadega ttü-s välja koolitavad, võiksid sel juhul oma võimeid rakendada keskkonnasõbralikumate tehnoloogiate lahenduste leidmiseks. nii saab väikesest sammust suur samm. saaks.

Sinu väikene samm võib olla ülal toodud lingi taga, jättes sinna oma allkirja.

1 kommentaari:

Blogger märt ütles ...

aga kui realistlikult võtta, siis millest elektrit teha? tuumaenergia on parem?

9:32 PM  

Postita kommentaar

Tellimine: Postituse kommentaarid [Atom]

<< Avaleht